Аналізуючи раціон веганів, науковці дійшли висновку, що більшість з них споживає достатню кількість білка, але не отримує усі незамінні амінокислоти, які не утворюються в організмі людини. Це пов’язано з тим, що незамінні амінокислоти в рослинних білках засвоюються гірше, ніж у тваринних, тому науковці підкреслюють, що важливо стежити не лише за достатньою кількістю білка в раціоні, але й за його якістю. Дослідження опублікували в журналі PLOS One.
Новозеландські науковці досліджували раціон майже 200 людей, які вже протягом щонайменше двох років повністю відмовилися від тваринної їжі. Його аналізували на загальний вміст протеїну, а також на вміст амінокислот і їхню доступність для поглинання в клубовій кишці. Як виявилося, майже 80 відсотків чоловіків і 73 відсотки жінок отримували добову норму протеїну зі свого раціону. Серед дев’яти незамінних амінокислот найважче було з веганського раціону отримати лейцин і лізин: їх вміст у грамі білка складав 53 міліграми та 36 міліграмів відповідно, що нижче за середнє значення для тваринних білків — 59 і 45 міліграмів.
Коли ж науковці розрахували кількість спожитих людьми амінокислот, то виявилося, що вони ледь набирали норму лізину, споживаючи 31 міліграм амінокислоти на кілограм маси тіла при нормі 30 міліграмів. А враховуючи доступність незамінних амінокислот у рослинних білках, дослідники з’ясували, що лише половина веганів отримує їх у достатній кількості. Найкращим джерелом лізину й лейцину, вміст яких у раціоні веганів був найнижчим, виявилися бобові культури, тож збільшення їхньої кількості в раціоні може забезпечити добову норму незамінних амінокислот.
Дякуємо, що ви з нами! Монобанка для підтримки редакції ЕlitЕxpert.
