Замороження яйцеклітин – процедура, яка допомагає відтермінувати материнство. Однак вона є обмеженою у часі, адже з віком якість репродуктивних клітин жінок погіршується.
До якого віку варто встигнути заморозити яйцеклітини – розповіли репродуктологині Катерина Бабенко та Галина Стрелко.
Катерина Бабенко каже, що найкраще зробити цю процедуру до 33-34 років.
«Після 32-х вже варто задуматися про заморожування, навіть якщо жінка умовно здорова та має нормальний резерв яйцеклітин, але найближчі 5 років вагітніти не збирається.
Після 35-ти їхня якість буде гіршати з кожним роком. У 36-38 років ймовірність виникнення генетичних аномалій сягає 60-70%. Якщо у молодому віці треба 4-5 яйцеклітин, щоб вийшов один здоровий ембріон, то у 36 років – 7-12″, – пояснює лікарка.
За словами Галини Стрелко, яскравої різниці між якістю яйцеклітин 25-річної та 30-річної немає, на відміну від жінок у віці 35 та 40 років.
Водночас різницю між яйцеклітинами 39-річної та 43-річної лікарка називає «катастрофічними».
Після 40 років шанси отримати здорові ембріони стають дуже низькими. Тому в такому віці краще робити запліднення одразу, адже є високий ризик, що після розмороження з яйцеклітин нічого культивувати не вдасться.
Щоб заморозити яйцеклітини, треба:
- пройти гормональну стимуляцію яєчників, під час якої ростуть одразу декілька фолікулів;
- провести пункцію – малоінвазивне втручання, коли забирають рідину із дозрілих фолікулів та шукають у ній яйцеклітини;
- зробити кріоконсервацію – під час неї яйцеклітини поміщають у спеціальні посудини з рідким азотом.
Дякуємо, що ви з нами! Монобанка для підтримки редакції ЕlitЕxpert.
