Telegram
Здоров'я

Яйцеклітини для материнства краще заморозити до 35 років

клетки

Замороження яйцеклітин – процедура, яка допомагає відтермінувати материнство. Однак вона є обмеженою у часі, адже з віком якість репродуктивних клітин жінок погіршується.

До якого віку варто встигнути заморозити яйцеклітини – розповіли репродуктологині Катерина Бабенко та Галина Стрелко.

Катерина Бабенко каже, що найкраще зробити цю процедуру до 33-34 років.

«Після 32-х вже варто задуматися про заморожування, навіть якщо жінка умовно здорова та має нормальний резерв яйцеклітин, але найближчі 5 років вагітніти не збирається.

Після 35-ти їхня якість буде гіршати з кожним роком. У 36-38 років ймовірність виникнення генетичних аномалій сягає 60-70%. Якщо у молодому віці треба 4-5 яйцеклітин, щоб вийшов один здоровий ембріон, то у 36 років – 7-12″, – пояснює лікарка.

За словами Галини Стрелко, яскравої різниці між якістю яйцеклітин 25-річної та 30-річної немає, на відміну від жінок у віці 35 та 40 років.

Водночас різницю між яйцеклітинами 39-річної та 43-річної лікарка називає «катастрофічними».

Після 40 років шанси отримати здорові ембріони стають дуже низькими. Тому в такому віці краще робити запліднення одразу, адже є високий ризик, що після розмороження з яйцеклітин нічого культивувати не вдасться.

Щоб заморозити яйцеклітини, треба:

  • пройти гормональну стимуляцію яєчників, під час якої ростуть одразу декілька фолікулів;
  • провести пункцію – малоінвазивне втручання, коли забирають рідину із дозрілих фолікулів та шукають у ній яйцеклітини;
  • зробити кріоконсервацію – під час неї яйцеклітини поміщають у спеціальні посудини з рідким азотом.

Дякуємо, що ви з нами! Монобанка для підтримки редакції ЕlitЕxpert.

Коментарии

Последние

Найактуальніші новини та аналітичні матеріали, ексклюзивні інтерв'ю з елітою України та світу, аналіз політичних, економічних та суспільних процесів в країні та за кордоном.

Ми на мапі

Контакти

01011, м. Київ, вул. Рибальська, 2

Телефон: +38-093-928-22-37

Copyright © 2020. ELITEXPERT GROUP

To Top