В Україні розпочався епідемічний сезон холери. Ця хвороба може небезпечною, особливо влітку. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти.
У МОЗ попереджають, що без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня починається посилений нагляд.
Фахівці проводять моніторинг води у річках, морі, беруть проби стічних вод. У 2023 році підозри на холеру фіксували у Запорізькій та Чернігівській областях, але спалахів холери не було виявлено.
Поради, як убезпечити себе від холери:
— не купуйте їжу, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі;
— не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах;
— дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці;
— вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип’ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину;
— перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом;
— ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.
Щоб завжди бути в курсі найважливішого, читайте нас у Telegram